Η διαδικτυακή εμπειρία

Κι ενώ ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 με ενθουσιασμό, ελπίζοντας να αφήσουμε πίσω τον covid-19, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε όλοι στις 7 Νοέμβρη. Έτσι στήθηκε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα, καταρχάς με το μάθημα της Barre Astié στο οποίο υπήρχε ήδη η εμπειρία μια και η μεθοδολογία διδάσκεται διεθνώς. Σταδιακά προστέθηκαν οι μεγαλύτερες τάξεις μπαλέτου, οι μικρότερες και οι τάξεις μοντέρνου.

Η παρακολούθηση διαδικτυακού μαθήματος χορού από το σπίτι δεν είναι τόσο απλή. Χρειάζεται  ελεύθερος χώρος 2 τ.μ. περίπου, κάποιο tapis για το ασκησεολόγιο στο έδαφος, κάμερα που δείχνει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, καλό ηχείο για να ακούγεται και η μουσική, αρκετός φωτισμός και κυρίως καλό σήμα internet – κατά προτίμηση με καλώδιο- για να μη χάνεται ούτε μια στιγμή κίνησης. Ακούγεται πολύπλοκο αλλά να που τελικά έγινε! Σε κάθε μάθημα προοδεύαμε αμφίπλευρα: εγώ πρόσθετα ένα μικρόφωνο, κάποιο καλώδιο για καλύτερη απόδοση, άλλαζα κάμερα ή θέση και άλλα πολλά…και οι μαθήτριες και οι μαθητές μου άλλαζαν χώρο, οπτική γωνία, φωτισμό…σε μια κοινή προσπάθεια για να καταφέρουμε να χορέψουμε. Και τα καταφέραμε!

Λυπάμαι για όσες/όσους δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν το διαδικτυακό μας πρόγραμμα αλλά είναι κατανοητό ότι σαν διαδικασία διαφοροποιείται κατά πολύ από το δια ζώσης μάθημα και είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε έτοιμοι/έτοιμες πάντα να εκτεθούμε μπροστά σε μια κάμερα ή να εκθέσουμε τον προσωπικό μας χώρο. Ούτε υπάρχει πάντα διαθέσιμος χώρος και χρόνος στην οικογένεια-γιατί τελικά το διαδικτυακό μάθημα είναι σε μεγάλο βαθμό «οικογενειακή» υπόθεση. Για τα πολύ “μικρά” μας αγγελούδια δεν θα ήταν εφικτό γιατί δεν έχουν ακόμα τις απαραίτητες γνώσεις για να λειτουργήσουν σε ένα συνεργατικό στυλ διδασκαλίας. Φυσικά και οι “μεγαλύτεροι” δεν ήταν εύκολο να το συνηθίσουμε! Καταφέραμε, όμως, να βρούμε τον τρόπο, όχι μόνο να συντηρήσουμε αυτό που είχαμε αλλά και να προχωρήσουμε και, όσο κι αν μας έλειψαν οι μαγικές στιγμές της τέχνης μέσα στην αίθουσα, νιώθω ότι πήγαμε βήματα μπροστά, πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα. Σας ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σας και ιδιαίτερα τους γονείς των πιο μικρών μας, που με υπομονή ξεπέρασαν τα τεχνικά προβλήματα και μας βοήθησαν να χορέψουμε!

Ελένη Μπαλαφούτη