Σύγχρονο Σεμινάριο με την Πωλίνα Κρεμαστά

Στη δίωρη συνάντησή μας την Κυριακή 23/2/2020 θα ανοίξουμε μια χαραμάδα στον κόσμο του Απόγειου!
Ο Απόγειος είναι μια κινητική έρευνα και μια πρακτική χορού. Ξεκίνησε το ταξίδι του το 2014 και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ. Ο Απόγειος χορός είναι ένας χορός που «κτίζεται χορεύοντας», μια νέα κινητική γλώσσα. Οι άνθρωποι που κοινωνούν αυτή τη γλώσσα παράλληλα τη διαμορφώνουν, σχηματίζοντας τη δεδομένη στιγμή και στο συγκεκριμένο τόπο τον νέο χορό.
Πρώτη και καλύτερη θα συναντήσουμε την απόγειο κίνηση! Τι είναι η απόγειος κίνηση; Η κίνηση που ξεκινάει από τη γη. Η κίνηση, δηλαδή, που προκύπτει από τον τρόπο που τα σώματα πατούν στη γη και μεταδίδεται μέσα από τις αναπνέουσες αρθρώσεις στη λεκάνη και τον κορμό. Ζητούμενο είναι όλη η κινησιολογία να προκύπτει από αυτή ακριβώς τη συνθήκη, η οποία μάλιστα καθορίζει τη δυναμική-ποιότητες της κίνησης του χορευτή.
Θα μελετήσουμε το πάτημα στη γη, τους τρόπους και τις δυνατότητες του καθενός, μέσα από τα πυρηνικά εργαλεία της τεχνικής μας. Θα χαλαρώσουμε τις αρθρώσεις ώστε να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο τους ως αγγελιοφόροι της ανοδικής πορείας της κίνησης. Θα αφουγκραστούμε τη σύνδεση του πέλματος με τη λεκάνη και τον κορμό. Στο εργαστήριο επίσης θα γνωρίσουμε κινητικά μοτίβα με στόχο να πειραματιστούμε πάνω στις δυνατότητες και τις επιλογές που ανοίγουν αυτά στο κάθε σώμα. Στόχος δεν είναι να τα αναπαράγουμε για αυτό που είναι αλλά να τα δαμάσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους δημιουργώντας κάθε στιγμή τον κοινό, δικό μας απόγειο χορό!
Dance A Κυριακή 23/2/ 2020 12.00μ.μ. – 2.00μ.μ.
Οργάνωση: Όλγα Σπυράκη
Συμμετοχή: 20€ και 10€ για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Ακαδημίας Χορού και της Dance A.
Η Πωλίνα Κρεμαστά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στον Βόλο, σπούδασε στα Γιάννενα και ζει στην Αθήνα… Ανήσυχο πνεύμα, από μικρή ονειρευόταν πως θα αλλάξει τον κόσμο, θα αναρωτιέται συνέχεια και θα χορεύει. Το έργο της προσανατολίζεται σε δυο αλληλοτροφοδοτούμενους άξονες: την εισαγωγή της τέχνης του χορού στην κοινότητα και την είσοδο του κοινοτικού στοιχείου στον σύγχρονο χορό.
Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ. Η ομάδα Creo είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Ρέον και έχει επιχορηγηθεί από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. (2009-2010) και από το ΥΠ.ΠΟ.Α. (2017-2020). Με το έργο «GODOT» απέσπασε το 1ο Βραβείο – Silver Snowflake – στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο, το 2012. Μαζί με την Π. Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και ίδρυσε ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία, τη «Σκυτάλη». Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2012-2020) και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα 25 πιο εμπνευσμένα προγράμματα της Ευρώπης, από το Δίκτυο Χορογραφικών Κέντρων EDN.
Από το 2014 ασχολείται με την κινητική έρευνα «Απόγειος», που μελετά τη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού και τελεί υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσημη παρουσίαση της έρευνας έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Εθνικό Θέατρο και επίσης στο Τμήμα Ειδίκευσης «Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» της Σ.Ε.Φ.Α.Α., στο Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ έχει προσκληθεί σε Residencies και εργαστήρια, σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία. Ένα μέρος της εκδόθηκε στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα» τον Απρίλιο του 2018.
Έχει διδάξει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε πολλά φεστιβάλ, στούντιο και σχολές της Αθήνας και της επαρχίας, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Αριστέα Λίτου». Ασχολείται χρόνια με τη διδασκαλία κίνησης και αυτοσχεδιασμού σε μαθητές Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής).